ספרי קודש - המדף היהודי
מוקד הזמנות: 03-5531443

נתיבות המשפט

הוצאת יפה נוף

ספר נתיבות המשפט , הרב יעקב לורברבוים מליסא, הוצאת יפה נוף, 2 כרכים, כריכה קשה. נתיבות משפט  על  שולחן ערוך  חושן משפט והשגות הספר  קצות החושן  של רבי  אריה לייב הלר.

אודות ספר נתיבות המשפט

ספר נתיבות המשפט הוא ספר הלכתי על חלק "חושן משפט" בשלחן ערוך, מאת רבי יעקב לוברבוים מליסא.

נחלק לשני חלקים - "משפט הכהנים" - חידושים, ו"משפט האורים"- ביאורים. הספר דומה לספרו של רבי אריה לייב הכהן הלר - "קצות החושן". בספרו חולק ה"נתיבות" פעמים רבות על דברי הקצות. לאחר זמן, חיבר ה"קצות" קונטרס עם תשובות להשגותיו של ה"נתיבות", וקראו "משובב נתיבות". למרות המחלוקות, היו ה"קצות" וה"נתיבות" חברים וידידים טובים ואף נפגשו זה עם זה.

רבי יעקב מליסא חיבר ספרים נוספים - "תורת גיטין", "בית יעקב", "חוות דעת" - על חלק "אבן העזר", "מגילת סתרים" - על מגילת אסתר.

אודות מחבר הספר נתיבות המשפט

רבי יעקב בן יעקב משה לורברבוים מליסא נודע גם בכנוי: הגאון מליסא או הרב מליסא או הנתיבות על שם ספרו "נתיבות המשפט" על טור חושן משפט שבשולחן ערוך (ה'תק"ל1770[1] - כ"ה באייר ה'תקצ"ב,25 במאי 1832). רב אורתודוקסיפוסק הלכה, ורבהּ של העיר ליסה  שבפולין. בין הבולטים בין האחרונים, וספריו נלמדים הן במסגרת לימוד עיוני ישיבתי והן במסגרת לימודי הלכה.

צאצא למשפחת רבנים מיוחסת, ונינו של רבי צבי הירש אשכנזי מחבר הספר "חכם צבי". אביו, ר' יעקב משה לוברבוים נפטר בטרם נולד, והוא גדל בבית רבי יוסף תאומים אב בית דין בורשטיין. בהמשך למד אצל רבי משולם איגרה מטיסמניץ.

בתחילה כיהן כרב במנוסטריץ', ובשנת 1791 התמנה לרב בקאלוש שבמזרח גליציה, בה כתב רבים מספריו. היה אב בית הדין של קאלוש ובשנת 1809 התמנה לרבה של ליסא. בתקופת כהונתו גדלה הישיבה בעיר במאות תלמידים.

בשנת 1828 התקבל לרב בסטרי שבגליציה, שם נפטר בכ"ה באייר תקצ"ב (25 במאי 1832).

רבי יעקב נודע במלחמתו חסרת הפשרות נגד היהדות הרפורמית. במלחמתו שיתף פעולה עם רבי עקיבא איגר מפוזנא, ורבי משה סופר ה"חת"ם סופר" מפרשבורג, עמם היה בקשרים חמים. תלמידיו המפורסמים היו רבי צבי קלישר ורבי אליהו גוטמכר - שניהם ממבשרי הציונות.

ספר לחברים על הספר 'נתיבות המשפט'